Werkgever heeft niet tijdig aangezegd doordat werknemer niet op AFAS Insite keek
Op 20-12-2024 (ECLI:NL:RBMNE:2024:7294) heeft de kantonrechter geoordeeld dat werkgever niet tijdig heeft aangezegd, doordat werknemer niet in AFAS Insite had gekeken en daardoor de aanzeggingsbrief niet had geopend. Hierdoor moet werkgever een aanzegvergoeding betalen aan werknemer.
Casus
Op 1 september 2023 is de werknemer in dienst getreden bij de werkgever als senior juridisch adviseur met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor de duur van één jaar. Werkgever gebruikt de software van AFAS binnen zijn organisatie. AFAS Insite is een platform dat wordt gebruikt om HR-gerelateerde zaken te communiceren met de werknemers van het bedrijf.
Op 29 juli 2024 heeft werkgever per brief aan werknemer medegedeeld dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op 31 augustus 2024. Deze brief heeft werkgever via AFAS Insite aan werknemer gestuurd. Werknemer heeft deze brief niet gezien en dus ook niet geopend. Hierop heeft werknemer op 1 september 2024 een e-mail gestuurd aan werkgever waarin hij laat weten niet geïnformeerd te zijn over de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst.
In de procedure wordt door de werknemer de betaling van een aanzegvergoeding gevorderd. Hierop gaf werkgever bij het verweer aan dat werknemer behoorde te weten dat aanzeggingen via AFAS Insite worden gedaan. Dit staat, volgens werkgever, in de artikelen 26 en 27 van de arbeidsovereenkomst. Tussen partijen is een geschil ontstaan of het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst werknemer is aangezegd.
Oordeel
De kantonrechter heeft geoordeeld dat er in dit geval geen geschil is of de brief voldoet aan de eis van schriftelijkheid, maar dat er een geschil is of werkgever heeft voldaan aan de informatieplicht van artikel 7:668 lid 1 BW. De kantonrechter is het niet met de werkgever eens dat werknemer door de artikelen in de arbeidsovereenkomst behoorde te weten dat een aanzegging via AFAS Insite gaat. Volgens de kantonrechter gaan deze artikelen in de arbeidsovereenkomst er niet over dat de communicatie via AFAS Insite gaat. Ook heeft werkgever niet aangetoond dat er vaker dat jaar is gecommuniceerd via AFAS Insite. Hierdoor hoorde werknemer ook niet te weten dat de aanzeggingsbrief via AFAS Insite zou komen. Werknemer heeft dan ook geen melding gekregen dat er een document voor hem in AFAS Insite stond.
Door het voorgaande heeft de kantonrechter geoordeeld dat het de verantwoordelijkheid is van werkgever dat werknemer de inhoud van de brief niet heeft ontvangen. Hierdoor betekent het dat werkgever niet tijdig heeft aangezegd en daarom is hij de aanzegvergoeding van € 8.116,00 schuldig aan werknemer.
Tips:
- Wanneer je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wil verlengen is het verstandig om de aanzeggingsbrief aangetekend te versturen, zodat je een ontvangstbevestiging hebt wanneer werknemer de brief heeft ontvangen. Hierdoor kun je bewijzen dat de werknemer de aanzeggingsbrief heeft ontvangen.
- Mocht je de aanzeggingsbrief in een gesprek willen overhandigen is het aan te raden om werknemer voor ontvangst te laten tekenen. Zo voorkom je ook dat je uiteindelijk niet kan bewijzen dat werknemer de aanzeggingsbrief wel heeft ontvangen.
Voor vragen of nadere informatie over dit artikel kun je contact opnemen via service@deraadgevers.nl of 088-133 11 33.