Verplichte visie op de re-integratie van zieke werknemers
Vanaf 1 juli treedt een wetswijziging in werking omtrent het re-integratietraject van zieke werknemers. Vanaf dan moeten werkgever én werknemer hun visie geven over het traject dat zij doorlopen.
Een re-integratietraject duurt maximaal twee jaar. Daarna is de werkgever niet meer verplicht het loon van de zieke werknemer door te betalen, en mag de werkgever ontslag bij het UWV aanvragen voor de werknemer. Tenzij er een loonsanctie door het UWV wordt opgelegd en de periode wordt verlengd.
Het re-integratietraject omvat een plan van aanpak om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk kan gaan. Minimaal één keer in de zes werken is er een gesprek tussen werkgever en werknemer over hoe het gaat. Dit kan resulteren in een bijstelling van het Plan van Aanpak.
Na één jaar ziekte komt er een eerstejaars-evaluatie. Hierin wordt besproken hoe de re-integratie verloopt en wat het plan voor de toekomst is.
Re-integratie visie: wat houdt dat in?
Vanaf 1 juli worden de regels rondom het eerste en tweede ziektejaar gewijzigd. Ter bevordering van de betrokkenheid bij de re-integratie moet, een visie over de re-integratie worden opgenomen van zowel de werkgever als de werknemer.
Deze visie moet worden gegeven bij het opstellen van het plan van aanpak, iedere bijstelling daarvan en bij de eerstejaarsevaluatie.
De visie kan gaan over de arbeidsmogelijkheden die de werknemer heeft, over de mogelijkheden voor passend werk voor de zieke werknemer binnen het bedrijf of over eventuele twijfels over de adviezen van de bedrijfsarts. De visie is gericht op de korte en de lange termijn en kan regelmatig bijgesteld worden als daar aanleiding toe is.
De zieke werknemer verstevigt zo zijn rol tijdens het re-integratieproces. De bedoeling is dat werkgever en werknemer zich hierdoor meer betrokken zullen voelen bij de gang van zaken rondom de re-integratie.
Overgangsrecht
Deze nieuwe regeling geldt voor de re-integratietrajecten die doorlopen ná 1 juli. Als er nieuwe stukken in een traject dat voor 1 juli is gestart worden opgesteld, dan geldt de verplichting een visie te geven.
Op re-integratiestukken vóór 1 juli al zijn opgesteld, hoeft niet alsnog een visie te worden gegeven. Deze stukken hoeven dus niet achteraf te worden aangepast.
Voorkom Loonsanctie
Denk eraan dat een document zonder visie niet compleet meer is na 1 juli.
Een niet compleet re-integratieverslag, opgesteld ná 1 juli, kan daarom leiden tot een verlenging van de loondoorbetalingsverplichting voor de werkgever (loonsanctie).
Tip: De visie moet op worden vastgelegd bij het plan van aanpak, het bijstellen van het plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie door de werkgever én de werknemer. Ga tijdig in overleg met de werknemer en stel de visie op voor trajecten die lopen vanaf 1 juli.
daarmee voorkom je mogelijk een loonsanctie
Heb je vragen over dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp?
Neem dan contact op via 088-1331133 of stuur een mail naar service@deraadgevers.nl je accountjurist of onze externe casemanager Helmi Kivits helpt je graag verder.