Uitbreiding verlof voor kersverse ouders

Vanaf 2019 is het  zover. Werknemers kunnen vanaf dat moment vijf dagen betaald kraamverlof krijgen wanneer hun partner is bevallen. 1 juli 2020 wordt het vaderschapsverlof zelfs nóg verder uitgebreid.
Onze collega die net vader is geworden, vist helaas net achter het net!

Even opfrissen

Een kleine opfriscursus, want hoe wordt het verlof nu geregeld? Op dit moment is het zo dat de werknemer twee dagen betaald kraamverlof op mag nemen wanneer de partner is bevallen. Wanneer de partner thuis is bevallen dan dient het kraamverlof binnen vier weken na de bevalling opgenomen te worden. Bij een bevalling in het ziekenhuis moet het verlof opgenomen worden binnen vier weken nadat de baby is thuisgekomen.

En wat zijn de plannen?

Het voorstel van het huidige kabinet is dat werknemers na de bevalling van hun partner recht hebben op vijf dagen betaald kraamverlof. De termijnen voor het opnemen blijven vooralsnog hetzelfde. Dit verlof wordt volledig betaald door de werkgever, zonder tussenkomst van het UWV.
Naar alle waarschijnlijkheid gaat deze nieuwe regeling vanaf 1 januari 2019 in.

Bovendien wordt de regeling per 1 juli 2020 nog verder uitgebreid met de mogelijkheid om na het kraamverlof nog vijf aanvullende weken vaderschapsverlof op te nemen. Dit verlof zal in tegenstelling tot het kraamverlof wél betaald worden door het UWV met een uitkering van 70% van het dagloon (tot maximaal 70% van het maximum-dagloon).
Let wel, dit verlof dient opgenomen te worden in het eerste half jaar na de geboorte van het kind.

Tevens hebben adoptie- of pleegouders onder de nieuwe regeling recht op zes weken volledig betaald verlof in plaats van de huidige regeling van vier weken.

Al met al wordt het huidige partnerverlof van twee dagen verruimd naar een geboorteverlof van maximaal zes weken. Laat u voor de gevolgen voor uw personeel adviseren door onze ervaren arbeidsrechtjuristen.

Deze blog is geschreven door mevr. mr. Judith van der Woude, senior bedrijfsjurist en arbeidsrechtexpert bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

Start typing and press Enter to search