De regels omtrent ontslag tijdens de proeftijd

Recent kreeg ik een bijzonder vraagstuk voorgelegd van een ICT-ondernemer.

De arbeidsmarkt wordt krapper, dat merken we allemaal. Vooral deze ondernemer in de ICT-sector, die daarom aan nieuwe medewerkers direct een vast contract aanbiedt. Daarin kan dan wel een proeftijd van twee maanden worden opgenomen.

Tweede kans

Helaas bleek de medewerker niet in het team te passen en rezen er in de proeftijd grote twijfels over zijn prestaties.
De ondernemer vroeg zich af of het mogelijk was om de werknemer nog een tweede kans te geven en het nog een half jaartje uit te proberen op basis van een contract voor bepaalde tijd. Dat contract zou dan van rechtswege eindigen als de medewerker toch niet voldeed, waardoor de ondernemer niet het risico van moeizame procedures loopt om tot een einde van de arbeidsrelatie te komen.

Proeftijdontslag

Het is mogelijk om een vast arbeidscontract in de proeftijd te beëindigen door een zogenaamd proeftijdontslag. Vervolgens kan dan in principe een contract voor bepaalde tijd met de medewerker worden aangegaan.

Zoals gebruikelijk in de rechtspraktijk, behoeft dit wel de nodige nuancering!

Als de opzegging van de vaste arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd, namelijk wordt gezien als misbruik van de proeftijd dan geldt dit proeftijdontslag niet als een rechtsgeldig einde van het eerste vaste contract. Daardoor eindigt het daarna afgesloten tijdelijke contract  niet meer van rechtswege op de beoogde einddatum. De ICT ondernemer zou dan toch aan zijn medewerker vastzitten.

Misbruik

Zo werd in een bekende uitspraak door de kantonrechter wegens de volgende omstandigheden misbruik van proeftijdontslag aangenomen.
Ten eerste door het feit dat uitdrukkelijk tussen partijen was onderhandeld over een contract voor onbepaalde tijd in plaats van een bepaalde tijd contract bij aanvang van het dienstverband en dat partijen hiermee akkoord zijn gegaan.
Ten tweede dat door de werkgever tijdens de proeftijd de indruk werd gewekt dat niets in de weg stond aan bestendiging van de arbeidsrelatie voor onbepaalde tijd, terwijl deze indruk een dag later (vlak voor het einde van de proeftijd) ongedaan werd gemaakt.

Initiatief

Bij de beoordeling of sprake is van misbruik van het proeftijdontslag wordt ook gekeken naar op wiens initiatief een aansluitend contract voor bepaalde tijd is aangegaan na het einde van de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd.
Als de werknemer zelf om een tweede kans heeft gevraagd en de werkgever alleen daarom heeft meegewerkt aan het aangaan van een tweede contract voor bepaalde tijd, is het risico minder dat het proeftijdontslag ongeldig wordt geacht.

Met de ondernemer heb ik alle scenario’s doorgenomen. Uiteindelijke is toch besloten tot algehele beëindiging van de arbeidsrelatie tijdens de proeftijd.

Ontslag tijdens proeftijd, het is toch niet zo eenvoudig als dat wel lijkt!

Deze blog is geschreven door mr. J. van der Woude, senior jurist en arbeidsrecht-expert bij De Raadgevers.

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

 

 

Start typing and press Enter to search