Ketenregeling van 6 naar 3 maanden voor seizoenswerk

Per 1 juli 2016 is de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) weer veranderd. Deze keer gaat het om een zonnige wijziging van de ketenregeling, die het voor bepaalde branches wat makkelijker maakt om in de zomer met tijdelijke krachten te werken.

Wat was de ketenregeling ook al weer?

Nog even als opfrisser: de ketenregeling houdt in dat een werknemer na 3 op elkaar volgende tijdelijke contracten in 2 jaar tijd een vast contract moet krijgen. Deze keten wordt pas doorbroken als er een tussenpoos van meer dan 6 maanden tussen 2 tijdelijke contracten zit.

Deze regeling bleek in de praktijk niet goed te werken voor bedrijven die in de zomer juist veel werk hebben. Denk aan de evenementenbranche, de horeca en reisorganisaties, maar ook aan de landbouwsector en onderhoudsbedrijven.

Ketenregeling weer verkort van 6 naar 3 maanden

Daarom wordt het mogelijk dat cao partijen afspreken dat de tussenpoos van 6 naar 3 maanden gaat. Deze nieuwe tussenpoos geldt voor functies waarin de werkzaamheden door klimatologische of natuurlijke omstandigheden seizoensgebonden zijn en maximaal 9 maanden per jaar kunnen worden verricht.

Vast contract ligt niet voor de hand

De regering vindt deze verkorte tussenpoos gerechtvaardigd omdat het functies betreft die nou eenmaal maar gedurende een deel van het jaar kunnen worden verricht. Een contract voor onbepaalde tijd ligt daarom niet voor de hand. Goed nieuws dus voor deze sectoren!

Meer weten over de mogelijkheden wanneer je niet binnen deze sectoren valt, maar wel gebruik wilt maken van flexibel inzetbare krachten? Neem gerust contact op. We adviseren je graag.

Start typing and press Enter to search