Handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties

De Belastingdienst heeft een ‘Handreiking DBA’ op haar website geplaatst. Hierin staan de hoofdlijnen waarop de Belastingdienst een voorgelegde overeenkomst beoordeelt voor het antwoord op de vraag of er wel of geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

De VAR wordt vervangen door de opdrachtovereenkomst

Deze handreiking heeft natuurlijk alles te maken met het vervangen van de VAR door de opdrachtovereenkomst, waar per 1 mei 2016 aan moet worden voldaan. Toch zijn er veel onduidelijkheden over wanneer een opdrachtovereenkomst wel of niet goedgekeurd wordt door de Belastingdienst. Deze handreiking is een goed begin. Toch adviseren wij als bedrijfsjuristen om je huidige opdrachtovereenkomst goed na te laten kijken. Meer over de onduidelijkheden omtrent de opdrachtovereenkomsten per 1 mei 2016 lees je in de blog van onze collega Woutje Kroneman.

De handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties

In de ‘Handreiking beoordelingskader overeenkomsten arbeidsrelaties’ (Handreiking DBA) vind je de kaders die de Belastingdienst gebruikt bij het beoordelen van voorgelegde overeenkomsten: moet de opdrachtgever op grond van deze overeenkomst wel of geen loonheffingen inhouden. De handreiking inzake het beoordelen van de opdrachtovereenkomst is te lezen op de website van de Belastingdienst.

Vragen?

Heb je vragen naar aanleiding van de handreiking DBA? We helpen je graag, neem gerust contact met ons op.

Start typing and press Enter to search