De waarde van het opnemen van een eigendomsvoorbehoud

De algemene voorwaarden, ook wel ‘de kleine lettertjes’ genoemd, worden vaak onderschat. Toch zijn deze voorwaarden erg belangrijk, nu zij de rechten en plichten van beide partijen weergeven. Ze zijn daarnaast handig te gebruiken en sluiten bepaalde risico’s uit. Vaak staat er ook een bepaling in de algemene voorwaarden beschreven die het eigendomsvoorbehoud regelt. Maar waar ziet het eigendomsvoorbehoud op en hoe kun je dit in de algemene voorwaarden implementeren?

Artikel 92 van boek 3 van het Burgerlijk Wetboek regelt het eigendomsvoorbehoud. In het kort ziet het op het feit dat de eigendom van een geleverde zaak pas overgaat wanneer de tegenprestatie, lees: de betaling, is verricht. De zaak kan dus wel al geleverd zijn, maar het eigendom gaat pas over op het moment dat de hele koopsom is betaald. Deze bepaling is met name van belang als de klant failliet gaat. Indien het eigendom nog niet is overgegaan, dan kan de leverancier zijn zaak weer opeisen.

Belangrijk is om te weten is dat het eigendomsvoorbehoud een contractuele bevoegdheid is. Dat betekent dat je in de overeenkomst of algemene voorwaarden een eigendomsvoorbehoud moet hebben opgenomen wil je daar gebruik van maken. Is namelijk er geen eigendomsvoorbehoud opgenomen, dan gaat op het moment van de levering van een zaak het eigendom gelijk over naar de klant. Als leverancier kun je dan alleen betaling vorderen. In het slechtste geval kan dat betekenen dat de klant failliet is gegaan en dat je samen met tientallen schuldeisers je kunt verhalen op een klein bedrag dat in het faillissement nog over is. Vaak sta je als concurrente schuldeiser met lege handen.

Een ander belangrijk aspect bij het opnemen van een eigendomsvoorbehoud in de algemene voorwaarden, is dat de algemene voorwaarden op een juiste wijze van toepassing moeten zijn verklaard. Art. 6:233 van de BW bepaald dat de algemene voorwaarden niet geldig zijn wanneer de inhoud onredelijk bezwarend is voor de wederpartij of als de gebruiker aan de wederpartij niet een redelijke mogelijkheid heeft geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Daarnaast is het als wederpartij ook belangrijk om te weten dat art. 6:232 BW bepaald dat zij ook aan de algemene voorwaarden verbonden zijn als bij het sluiten van de overeenkomst de gebruiker begreep of moest begrijpen dat zij de inhoud daarvan niet kende. Het feit dat je de algemene voorwaarden niet hebt gelezen, betekent dus niet dat je er niet aan gebonden bent.

 

Tips:

Ben je de leverancier:  zorg er dan voor dat je een eigendomsvoorbehoud hebt opgenomen in  de overeenkomst of algemene voorwaarden. Let daarbij er ook op dat je je algemene voorwaarden op een correcte manier opstelt en van toepassing verklaard.

Ben je de klant:  dan is het advies om de algemene voorwaarden ook echt te lezen, wanneer ze onderdeel uitmaken van een overeenkomst. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! 

Start typing and press Enter to search