De gepimpte leaseauto

Veel ondernemers bieden hun personeel een leaseauto aan. Dit is onder omstandigheden voor beide partijen voordeliger dan het declareren van kilometers. Onderweg zijn de leaseauto’s er eenvoudig uit te pikken: de modellen waar tot voor kort maar 14% bijtelling voor hoefde te worden betaald zijn oververtegenwoordigd.

Personaliseren met accessoires

Daarom is het wellicht begrijpelijk dat sommige werknemers hun leaseauto trachten te personaliseren door het selecteren van accessoires op de optielijst. Hier worden door de werkgever niet altijd regels aan gesteld. Zo ook in het geval dat onlangs voor de rechter kwam.

De werknemer had in dit geval een leaseauto opgetuigd met circa € 10.000,– aan accessoires. Een jaar na ontvangst vertrekt de werknemer en de werkgever blijft met de opgetuigde auto achter. Deze daagt de werknemer voor de rechter. De werkgever is namelijk van mening dat de werknemer sneaky heeft gehandeld door het bedrag aan opties voor zijn baas verborgen te houden. Ook zou er niet scherp genoeg zijn onderhandeld. De werkgever wil daarom het optiebedrag van € 10.000,– terug.

Geen restricties

De rechter oordeelt ten gunste van de werknemer. Er was naar het oordeel van de rechter geen sprake van restricties op het aanschaffen van accessoires. Met andere woorden: de werknemer had carte blanche en mocht naar hartenlust aanvinken. Naar het oordeel van de rechter heeft de werknemer geen aanvullende toestemming nodig om accessoires te kopen zolang de totale prijs binnen het leasebudget blijft. Ook is de rechter van oordeel dat ‘scherp onderhandelen’ niet tot de taken van de werknemer behoort.

Duidelijke afspraken

Moraal van dit verhaal: het is erg belangrijk duidelijke afspraken omtrent leaseauto’s te maken met uw werknemers. Wanneer dit in het beschreven geval was gebeurd, had de werkgever niet met een opgetuigde auto gezeten die €10.000,– duurder was dan nodig. Het is verstandig af te spreken dat extra accessoires vooraf goedgekeurd moeten worden. Anders is alles wat de werknemer – binnen het budget – uitkiest, bij voorbaat akkoord.

De gespecialiseerde juristen van De Raadgevers kunnen u helpen met het samenstellen van een verstandig leasereglement, zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.

Deze blog is geplaatst door Aron Buitenhuis
Junior bedrijfsjurist bij De Raadgevers

Uw bedrijf kan gebruikmaken van de kennis en ervaring van De Raadgevers. Onze gespecialiseerde juristen zorgen ervoor dat u juridisch up-to-date bent en blijft. Daardoor bent u voorbereid, kunt u de kosten binnen de perken houden maar belangrijker nog, u bent altijd bij.  Dat noemen wij ‘Ondernemen met een voorsprong!’

Bel 088 133 11 33 of mail service@deraadgevers.nl en informeer naar de mogelijkheden.

Start typing and press Enter to search