Boosheid kost werknemer zijn baan: ontslag op staande voet onterecht, maar vertrouwen voorgoed weg.

Op 3 april 2025 heeft de kantonrechter geoordeeld dat de omstandigheden in casu niet ernstig genoeg zijn om aan te merken als een dringende reden voor ontslag op staande voet. Wel zorgt de verstoorde verhouding tussen partijen ervoor dat de arbeidsovereenkomst zal worden ontbonden.

Casus

Werknemer is sinds 27 juni 2022 in dienst bij HANOS. Gedurende zijn dienstverband heeft de werknemer verschillende schriftelijke waarschuwingen gekregen die voornamelijk gericht waren op het gebied van ongeoorloofde afwezigheid. Op 20 november 2024 komt de werknemer opnieuw te laat waardoor ontslag op staande voet volgt. Als ontslaggrond geeft HANOS aan dat de werktijden zouden zijn overtreden.

De werknemer is het hier niet mee eens en stapt naar de rechter. Hij eist vernietiging van het ontslag, als voorwaardelijk (tegen)verzoek verzoekt HANOS de rechter tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. HANOS baseert dit verzoek primair op verwijtbaar handelen van de werknemer, subsidiair op disfunctioneren en meest subsidiair op een verstoorde arbeidsverhouding.

Oordeel
De rechter is het niet eens met HANOS. De rechter stelt dat het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig is gegeven. De kantonrechter analyseerde alle schriftelijke waarschuwingen en beoordeelde ze vervolgens op hun validiteit. Zo was de werknemer op 15 augustus 2024 flauwgevallen waarna hij naar huis ging. Op 16 en 17 augustus was de werknemer niet op het werk verschenen waardoor opnieuw een waarschuwing werd gegeven. De rechter oordeelt dat HANOS ervan uit kon gaan dat de werknemer wegens het incident van 15 augustus ziek was.

In totaal was de werknemer in 2,5 jaar zes keer te laat gekomen. HANOS stelt dat de werknemer veel vaker te laat was, maar kon dit niet onderbouwen. De rechter is van mening dat de vastgestelde omvang niet ernstig genoeg is om dit als een dringende reden voor ontslag aan te merken. Verder baseert HANOS zich op de overtreding van de werktijden en de procedure rondom ziekmelden opgenomen in het huishoudelijk reglement, maar nergens is duidelijk gebleken dat deze ook aan de werknemer zijn meegedeeld. Ook heeft HANOS onvoldoende rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer, namelijk dat hij alleenstaand is en dat ontslag op staande voet zijn WW-uitkering belemmert. De rechter is tot slot van oordeel dat de redenen en gedragingen, afzonderlijk en tezamen, geen voldoende dringende reden vormen voor een ontslag op staande voet.

Wel gaat de rechter mee in het oordeel dat er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer zou namelijk erg boos zijn geworden nadat hij de laatste twee waarschuwingen had gekregen en heeft zijn leidinggevende verteld dat hij hem en het bedrijf voor de rechter wil dagen. Ook is de werkrelatie met de leidinggevende slecht en heeft HANOS terecht geen vertrouwen in verbetering van het gedrag van de werknemer.

Heb je vragen over dit artikel, dan kun je contact opnemen met je accountjurist of de servicedesk via 088-1331133 of service@deraadgevers.nl.

 

Bron: ECLI:NL:RBGEL:2025:2585, Rechtbank Gelderland, 11495647

Start typing and press Enter to search